Nieuws item

Rammenkeuring Noord Nederland 3 februari 2018, wat een prachtdag!


Schrijven over de behaalde resultaten laat ik graag aan diegenen over die beslagen ten ijs komen over het beschrijven van de rammen , die vandaag hebben deelgenomen aan de Rammenkeuring Noord Nederland - 3 februari 2018 - .
Daar staat tegenover dat ik toch graag mijn beleving , van vandaag, met u wil delen. Het doet mij een groot plezier om te zien dat het aantal deelnemers/inzenders is gestegen en dat deelnemers vanuit diverse provincies vanuit Nederland naar Tolbert zijn gekomen. Zelf waren wij al tijdig in Tolbert aanwezig, dat krijg je als je partner ook lid is van de fokdagcommissie, om alle benodigde materialen en laatste voorbereidingen allemaal bij elkaar te brengen. Alle voorbereidingen, komen tot uiting op zo’n dag.
In de loop van de ochtend zie je gestadig de deelnemers binnenkomen met hun rammen en ooilammeren. Lege ruimtes worden gevuld, mensen schudden elkaar de hand, maken een praatje , bekijken de dieren van de andere deelnemers en leggen de laatste hand aan hun ingezonden dieren.
Ik kan er echt van genieten om mensen weer te treffen en even met elkaar te praten over hoe het allemaal gaat, zijn de eerste lammeren al geboren? Wanneer hebben jullie de drachtige ooien naar binnen gehaald maar bovenal hoe gaat het met de collega’s fokker?
Samen met Bert zat ik dan ook alles van een afstandje te bekijken en tegen de tijd dat de eerste keuringen van start gingen, zagen wij een flink aantal deelnemers maar ook bezoekers , die zich de moeite hadden genomen om naar Tolbert te komen. De juryleden van zowel de witte als ook de blauwe Texelaars hadden geen makkelijke klus vandaag. De rubrieken waren goed bezet en de kwaliteit was “gewoon” best! Als deelnemer heb je altijd hoge verwachtingen van je eigen dieren maar ja, je weet het, je bent niet de enige met de “winnaar” …en de jury velt het eindoordeel. De bezoekers hadden vandaag de gelegenheid om vele goede rammen te zien. Het is een mooie ontmoetingsplek voor een ieder die de fokkerij van witte en/of blauwe Texelaar een warm hart toe draagt .
Dit jaar waren ook vele aanwezigen zeker gecharmeerd van het ooilam dat kon worden gewonnen met de verloting. O.a. Filippus Hoekstra zag ik met passie de loten aan de man brengen en als dan het laatste lot wordt getrokken, dan is toch iedereen alert …want ja, wie o wie gaat met het ooilam naar huis?! Dan zie je een Blauwe Texelaar fokker, dhr. R Bolmer, met een wit ooilam naar huis gaan en dan kan ik het niet nalaten om even met de nieuwe eigenaar even te babbelen. Hoe mooi is het dan om te horen dat hij content is met het ooilam en dat het ooilam in de toekomst wordt gepaard met een blauwe Texelaar om zo nieuw bloed in de fokkerij te verweven.
Zittend achter de secretariaatstafel heb ik enorm genoten. Helaas heb ik daardoor lang niet alle dieren zo goed kunnen bekijken als dat ik zou wensen maar het gevoel dat je aan zo’n dag overhoudt is wellicht wel ja zo belangrijk en in dit geval is dat een verdomd goed gevoel.
Zelfs nu ik dit schrijf, zit ik nog na te genieten en allerlei beelden flitsen door mijn hoofd en door mijn ogen bekeken kan ik het in één zin bevatten;
Rammenkeuring Noord Nederland 3 februari 2018, wat een prachtdag!
Ik hoop, nee ik weet het zeker, dat ik niet de enige ben die daar zo over denkt.
Op naar alle andere keuringen en dan hoop ik te horen dat het allemaal goed is verlopen in de lammerperiode bij de collega fokkers. Stiekem kijk ik ondertussen ook alweer uit naar de fokdag op de eerste zaterdag van september te Tolbert… Ik ben erbij , u ook? Voor wie er niet bij was, ik hoop van harte u ook daar eens te mogen treffen. Het kan zo mooi zijn.
Bekeken van uit de hoek van Trijnie en Bert